+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    EKSPERT
    Kosmetyki
    annagh is on a distinguished road Avatar annagh
    Dziękuję za odpowiedź!
    5
    Dziękowano 8 razy w 5 postach

Domyślnie Woda ....siła reklam... ? :)

Jak się odchudzać to tylko z wodą

Nadmieniając do artykułu umieszczonego na portalu kosmetologia.com.pl, chciałoby się powiedzieć, że wszystko brzmi to nawet sensownie :-)

Jednak z innej, lecz podobnej beczki- przy okazji ciągłego reklamowania wód i przekonywania o "potrzebie" wypijania co najmniej 1,5 l. wody dziennie, w wielu osobom odzywa się taki paskudny "niewiarek" w uczciwość i sens tej "potrzeby" .
    Wiadomo, że jest spora ilość orędowników, ściskających butelki w ręku i ciągle popijający ową, ale też są osoby, które za nic nie są w stanie takiej ilości płynu o podstawowym wzorze h2o wlać w ciągu dnia w siebie. Te osoby piją wtedy kiedy, ich organizm sam się o to upomni.Oczywiście osoby te, zachowują normalne zasady żywieniowe czyli w ciągu dnia wypiją herbatę, kawę, zjedzą zupę lub ziemniaki itp. (wszystko zawiera wodę prawda?)

Sama należę do grupy ludzi, którzy nie dadzą rady wypić takiej dodatkowej ilości wody i choć już mam ponad "xxxx. % zniżki na okulary" :-) nie mogę narzekać na problemy zdrowotne którymi straszą, nie mam problemów z cerą i niczego innego, co mogło by występować gdybym nie posłuchała "reklamodawców"
    Poza tym.. za ....za moich czasów :-))))))) daaaawno temu, gdy uczęszczałam do Szkoły Podstawowej :-) to żadne nasze ukochane mamusie nie wręczały butelek, bidonów etc. z napojami bo po prostu nikt na taki pomysł ciągle dopajania wtedy nie wpadł. - pominę fakt, że wtedy butelek plastikowych nie było ! :-)) Jak nam się chciało pić, to bardzo często korzystaliśmy z kranu w dziewczęcej toalecie. Ufff... pewnie dla was droga młodzieży to brzmi drastycznie co ? :-)))

Z drugiej strony,często chciałoby się podyskutować o tej rzeczywistej potrzebie ciągle "popijania" zwłaszcza, że pomysł z wodą, w rożnych kręgach uznawany jest za pomysł celowo stworzony na potrzeby producentów, a i nam w środowisku kosmetycznym temat namawiania klientek do zwiększenia ilości picia wody nie jest obcy prawda ?Pytanie tylko czy faktycznie mamy rację ?
    :-)))
    Ciekawa jestem waszej opinii, czy faktycznie pijecie tyle wody bo tak należy ?

Pozdrawiam
    A.

Ps.
    - Z ekonomicznego puntu widzenia : dane z 2009 r. mówią iż Polacy wydają na zakup samej wody ponad 3 mld zł !

Gdybym miała dostosować się do reklam, to powinnam sięgnąć po wodę z rzędu za ok. 2.40 (miałabym wrażenie że to najlepsza woda) :-)
    zakładając :
    2,40 zł x 30 dni = 72,00 / mc x 12 mc = 864,00 zł rocznie x 5 osób w mojej rodzinie to daje...4320,00 !
    ...i jak tu się nie zastanowić nad przebranżowieniem ? otworzyć rozlewnię wód....zakupić opakowania....... przy tak dobrze rozwijającej się reklamie to dobry pomysł na biznes

Ps. nr 1 ===> dot. odchudzania
    znam osoby, którym lekarz nakazał pić dużo wody, aby się odchudzić. Efekt był taki ,że 2 osoby zaczęły dosłownie puchnąć ALE ... nie rozstawały się z butelka 1,5 wody bo przecież "lekarz im nakazał" ............

uffff :-))))

EKSPERT
    Kosmetyki
    kapliczka is on a distinguished road Avatar kapliczka
    Dziękuję za odpowiedź!
    8
    Dziękowano 7 razy w 7 postach

Domyślnie

Nie czytałam całości Twojej wypowiedz to się przyznaję Ale ogólnie rzecz biorąc ja osobiście piję tak z 2-3 szklanki wody, ale do tego dochodzą soczki, herbata czarna, owocowa, mleko, inka, zupy więc myślę, że do tych 2 litrów na pewno dobijam. Tak jak piszę nie samą wodą. O tym też już się mówi, czytałam artykuły w kilku gazetach

EKSPERT
    Kosmetologii
    kotlui is on a distinguished road Avatar kotlui
    Dziękuję za odpowiedź!
    53
    Dziękowano 235 razy w 189 postach

Domyślnie

Człowiek potrzebuje 2 litrów płynów,a 2 litry wody wypijanych systematycznie to extra....,ale wypłukuje organizm z potrzebnych mikroelementów i rozrzedza elektrolity i kwas żołądkowy.Zdrowy człowiek pije i je tyle ile organizm mu podpowiada a cała idea wypijania dużej ilości wody ma na celu uzupełnianie płynów,ma zapobiec odwodnieniu,czyli pijamy więcej niż czujemy że potrzebujemy,tylko wtedy gdy wydalamy też ponad normę-ćwiczenia,upał itp.
    "Ostrzeżenia

• Zwiększenie ilości wypitych płynów, może spowodować, że będziesz musiał korzystać z łazienki nawet w środku nocy. Aby temu zapobiec postaraj się wypić ostatnią szklankę wody na kilka godzin przed snem, pamiętaj też o skorzystaniu z łazienki tuż przed pójściem spać.
    • Mimo, że woda jest niezbędna do życia, zdarza się, że spożycie wody jest zbyt duże Naukowcy spierają się na temat ilości wody, jaką trzeba wypić każdego dnia. Niektórzy twierdzą, że zalecane 2 litry dziennie to przesada. Twierdzą, że aby uzupełnić codzienną ilość utraconej wody, zdrowy człowiek o średniej budowie ciała, przebywający w klimacie umiarkowanym powinien wypić nie więcej niż 1 litr dziennie.
    • Ludzie z pewnymi problemami zdrowotnymi, jak choroby serca, wysokie ciśnienie, czy opuchnięte nogi, powinni unikać nadmiernego spożycia wody. Jeżeli masz problemy z nerkami, a w szczególności jesteś po przeszczepie nerek, skonsultuj się z lekarzem zanim zwiększysz ilość pitej wody.
    • Nie powinieneś pić zbyt dużo wody podczas jedzenia gdyż woda rozcieńcza kwasy żołądkowe i może spowodować problemy trawienne.
    • Można „przedawkować" wodę. Zatrucie wodą następuje wtedy, gdy elektrolity są tak rozrzedzone, że utrzymanie równowagi wodnej wewnątrz i na zewnątrz komórek jest niemożliwe. Oznacza to, że wypicie nadmiernej ilości wody (bez dostarczenia koniecznej ilości elektrolitów) może spowodować popękanie komórek. Jeśli planujesz intensywne ćwiczenia, pij na przemian zwykłą wodę i płyny izotoniczne, aby uzupełnić ilość elektrolitów.
    • Pamiętaj, że osoby starsze, mające problemy z poruszaniem się, mogą pić zbyt mało wody ze względu na trudności z dostępem do łazienki. W takich przypadkach korzystaj z sedesu pokojowego. Jeśli opiekujesz się taką osobą zachęć go/ją do picia wody i zapewnij możliwość swobodnego korzystania z sedesu pokojowego. "cytat z praktypedi

EKSPERT
    Kosmetologii
    ewansa is on a distinguished road Avatar ewansa
    Dziękuję za odpowiedź!
    23
    Dziękowano 15 razy w 15 postach

Domyślnie

warto byłoby się tym przejąć i naprawdę by każda z nas wypijała te 1,5 l wody dziennie - tak dla zdrowia;-) ja się staram każdego dnia

EKSPERT
    Kosmetologii
    gory_szalenstwa is on a distinguished road Avatar gory_szalenstwa
    Dziękuję za odpowiedź!
    5
    Dziękowano 265 razy w 250 postach

Domyślnie

Cytat Napisał ewansa Zobacz post
    warto byłoby się tym przejąć i naprawdę by każda z nas wypijała te 1,5 l wody dziennie - tak dla zdrowia;-) ja się staram każdego dnia
    wodę mamy też w kawie, herbacie, zupie, napojach... 1,5 l wypijamy bankowo w większości

shiral is on a distinguished road Avatar shiral
    Dziękuję za odpowiedź!
    1
    Dziękowano 1 raz w 1 poście

Domyślnie

Wodę piję wtedy kiedy muszę, bądź mam na nią ochotę. Jednak przyjmuje dość dużo płynów w ciągu dnia w postaci: zielonej herbaty, rozcieńczonych naturalnych soków czy zup. Sama ilość płynów wypijanych w ciągu dnia jest dla mnie bardzo ważna. Osobiście pomagają mi w oczyszczaniu organizmu z zbędnych substancji czy przy regularnym wypróżnieniu, co dla mnie jest bardzo istotnym elementem.
    Znam też osoby które piją bardzo mało różnych płynów w ciągu dnia i funkcjonują bardzo dobrze.
    Tak więc jest to indywidualna sprawa każdego z nas.

EKSPERT
    Kosmetologii
    saskia is on a distinguished road Avatar saskia
    Dziękuję za odpowiedź!
    7
    Dziękowano 6 razy w 6 postach

Domyślnie

Kupiłam filtr do wody i piję kranówkę. Zakup dobrego filtra to ok 1000-1500 zł, czyli zwraca się po kilku miesiącach. Przy okazji jest to dużo bardziej ekologiczne - nie wyrzuca się setek butelek rocznie.
    Ostatnio edytowane przez saskia ; 25-04-11 o 08:50 Powód: literówka

EKSPERT
    Kosmetologii
    sanctuarium is on a distinguished road Avatar sanctuarium
    Dziękuję za odpowiedź!
    223
    Dziękowano 59 razy w 53 postach

Domyślnie

Cytat Napisał saskia Zobacz post
    Kupiłam filtr do wody i piję kranówkę. Zakup dobrego filtra to ok 1000-1500 zł, czyli zwraca się po kilku miesiącach. Przy okazji jest to dużo bardziej ekologiczne - nie wyrzuca się setek butelek rocznie.
    Wydaje mi się że lepiej jest zamawiać wodę źródlana w baniakach,z ceramicznym dystrybutorem .
    Co do samej wody ,pijemy tyle ile potrzebujemy, czyli gasimy pragnienie . Wyjątkiem są stany chorobowe,gdzie nadmiernie wydalamy płyny i należy je uzupełniać mimo braku pragnienia.

Związany zawodowo
    Tomek is on a distinguished road Avatar Tomek
    Dziękuję za odpowiedź!
    19
    Dziękowano 11 razy w 9 postach

Domyślnie

Bardzo ciekawe co kosmetolodzy i kosmetyczki wiedzą i myślą o diecie.

Nasz dietetyk zaleca większości 1,5l. Odchudzającym się intensywnie powyżej 2l.Nawet więcej niż 3. Wliczamy w to oczywiście zupki, soczki, zieloną herbatę, natomiast na pewno nie kawę, czarną herbatę czy alkohole (one odwadniają więc ich ilość zwykle trzeba pomnożyć x2 i dodać do dziennego bilansu).

4k zł na rodzinę rocznie to dużo, ale co jest dziś tanie...

Proponuję nie generalizować i nie sugerować się tym, że dobrze czujemy się mało pijąc. Człowiek (zwłaszcza niemłody) czuje pragnienie wtedy gdy zaczął się już odwadniać. Lepiej zapobiegać niż leczyć więc pijmy;-)

Przyjmowanie odpowiednich ilości płynów jest zwłaszcza ważne w przypadku intensywnego wyszczuplania. Przy zabiegach elektrostymulacji mięśniowej (zwłaszcza w połączeniu z sauną), diatermii mikrofalowej, "liposukcji ultradźwiękowej", treningu wibracyjnym oraz wyszczuplającym prawidłowym treningu aerobowym należy pamiętać o znacznym obciążeniu układu "odtruwającego" (m in. wątroby, nerek) - w tym przypadku zalecamy dodatkowe 1,5l. w dniu zabiegu/treningu.

EKSPERT
    Kosmetologii
    sanctuarium is on a distinguished road Avatar sanctuarium
    Dziękuję za odpowiedź!
    223
    Dziękowano 59 razy w 53 postach

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek Zobacz post
    Bardzo ciekawe co kosmetolodzy i kosmetyczki wiedzą i myślą o diecie.

Nasz dietetyk zaleca większości 1,5l. Odchudzającym się intensywnie powyżej 2l.Nawet więcej niż 3. Wliczamy w to oczywiście zupki, soczki, zieloną herbatę, natomiast na pewno nie kawę, czarną herbatę czy alkohole (one odwadniają więc ich ilość zwykle trzeba pomnożyć x2 i dodać do dziennego bilansu).

4k zł na rodzinę rocznie to dużo, ale co jest dziś tanie...

Proponuję nie generalizować i nie sugerować się tym, że dobrze czujemy się mało pijąc. Człowiek (zwłaszcza niemłody) czuje pragnienie wtedy gdy zaczął się już odwadniać. Lepiej zapobiegać niż leczyć więc pijmy;-)

Przyjmowanie odpowiednich ilości płynów jest zwłaszcza ważne w przypadku intensywnego wyszczuplania. Przy zabiegach elektrostymulacji mięśniowej (zwłaszcza w połączeniu z sauną), diatermii mikrofalowej, "liposukcji ultradźwiękowej", treningu wibracyjnym oraz wyszczuplającym prawidłowym treningu aerobowym należy pamiętać o znacznym obciążeniu układu "odtruwającego" (m in. wątroby, nerek) - w tym przypadku zalecamy dodatkowe 1,5l. w dniu zabiegu/treningu.
    W większości się zgodzę,tylko jedna rzecz którą często mylimy , przy treningu areobowym i innym wysiłkowym potrzebujemy uzupełnienia elektrolitów , a czysta woda je wypłukuje dodatkowo .Przy zwiększonym poceniu i wysiłku,przyjmujmy płyny dla uzupełnienia,czyli np. Isostar ,a nie czystą wodę .

Uprawnienia